Осьмачка Тодось

Шкільні твори про життя та творчість

"Блукав, мов тінь, поет забутий" (життя і творчість Тодося Осьмачки)

"У всякого своя доля, свій шлях широкий", — сказав Великий Кобзар. Ці мудрі слова особливо часто згадуються, коли знайомишся із життєвим і творчим шляхом Тодося Осьмачки.
У церковній книзі села Кунцівка, що на Київщині, записано: "16 травня 1895 року з'явився на світ Божий другий син Осьмачків Феодосій". У побуті хлопчика називали Тодосем.
Батько Степан Юхимович служив конюхом у панській економії, мати Івга Лук'янівна виховувала сімох дітей...

Читати приклад твору →

Доповідь про письменника

Феодосій Степанович Осьмачка народився 16 травня 1895 р. в с. Куцівці тодішнього Черкаського повіту Київської губернії в родині селянина. Після закінчення місцевої школи працював писарем, 1915 р. екстерном склав іспит при Київський 1-й гімназії на звання земського вчителя. 1916 р. Т...

Читати приклад твору →

Образ України в поезії Т. Осьмачки

Нелегкою й трагічною була доля українського письменника Т. Осьмачки. Він змушений був жити на чужині, де ніколи не міг позбутися почуття туги за рідним краєм, який любив понад усе.
Образ рідної землі змальований у багатьох творах талановитого майстра слова. Вірш "Україна" займає особливе місце в творчому доробку майстра. "Синьонебая" вітчизна має "незлежане щастя". Ліричний герой милується й пишається красою своєї Вітчизни.
За "далекою черкаською стороною" сумує Т...

Читати приклад твору →

Поетичні світи Тодося Осьмачки

Серед провідних митців епохи розстріляного відродження Тодось Осьмачка — один із найталановитіших і найоригінальніших. У центрі його поетичних інтересів — любов до українського народу, який попав у криваву заметіль тридцятих років.
У душі митця поселилися біль і смертельний сум. Розпач, розлад, руйнування, загальне зубожіння селян — усе це ознаки життя України за тих часів...

Читати приклад твору →

Тема залишеної Батьківщини в творчості Т. Осьмачки

Тодось Осьмачка повертається до України, до рідного краю, незмінну любов до якого проніс через усе своє страдницьке життя. Повертається в талановитих творах.
Тема залишеної Батьківщини — одна з провідних в емігрантській літературі, тому що відчуття рідної землі в кожної людини є досить сильним, розлука з нею — болюча й часто трагічна. І творчість Т.Осьмачки не є винятком. Для нього, як ні для кого іншого, властива романтична туга за Україною, рідним найчарівнішим куточком — Черкащиною...

Читати приклад твору →

Тодось Осмачка — поет "розстріляного Відродження"

Література української діаспори стала відомою для широкого кола українського читача в період розбудови незалежності нашої країни. В українську літературу повернулись імена письменників, яких в 20—30-ті роки доля закинула кого в табори, кого в інші країни. До таких митців належить і поет Тодось Осмачка.
Народившись в кінці XIX століття, Тодось Осмачка став свідком нашої буремної історії. Перша світова війна, революція 1905—1907 pp., буржуазна і жовтнева революції 1917 року, Громадянська війна...

Читати приклад твору →

Тодось Осьмачка: життя і творчість

ОСЬМАЧКА ТОДОСЬ
(1895-1962)
Народився в с Куцівці (нині Черкащина) в багатодітній селянській родині. Служив в економії писарчуком, займався самоосвітою, вчителював, згодом вступив до Київського інституту народної освіти. Входив до складу літературної групи "Ланка"-МАРС. З початком репресій симулював психічний розлад, щоб урятуватися від арешту. Під час війни емігрував до Німеччини, потім — до США. Мандрував по світу. Помер у госпіталі поблизу Нью-Йорка.
Поет, прозаїк, перекладач...

Читати приклад твору →

Шлях до вершин визнання (за біографією Тодося Осьмачки)

Через терни еміграції, душевний розпач, невисловлену любов до Батьківщини, торування власного поетичного шляху повернувся в Україну
Тодось Осьмачка. Його творчість у 20-х роках XX століття зазвучала оригінально й несподівано переконливо. Збірки "Кручі", "Скитські вогні", "Клекіт" зустріли шалений опір пробільшовицької критики. Бо в поезіях струменіло критичне ставлення до соціалістичного режиму. Наприклад, у вірші "Деспотам" письменник звертається до представників влади:
.....

Читати приклад твору →

Штрихи до розуміння постаті Тодося Осьмачки

Чи довго ще, о Господи, чи довго
Ми будемо блукати і шукати
Рідного краю на своїй землі?
Леся Українка
Тодось Осьмачка — один з тих українських письменників, життя і творчість яких глибоко та всебічно не досліджена. Зазвучавши віршами на початку 20-х років, він почав друкуватися у 1922 (збірка "Круча"), після чого в довоєнні роки побачили світ ще декілька збірок автора: "Скитські вогні" (1925), "Клекіт" (1929), "Сучасникам" (1943), "Китиці часу" (1953), "Із-під світу" (1954)...

Читати приклад твору →
Дивіться також