Антуан де Сент-Екзюпері — Маленький принц (характеристика та аналіз героїв твору)

Маленький принц. Подорожуючи Всесвітом, герой потрапляє на Землю і опиняється у пісках пустелі Сахара біля літака пілота який потерпів аварію. Герої шукають серед пустелі живу воду – Істину, і вони знаходять її.

Золотоволосий Маленький принц – це казковий, поетичний символ того, що так цінує А. Сент-Екзюпері в людях. Юний герой прийшов із планети дитинства, щоб пізнати світ. Цей світ має бути зовсім не такий, яким його роблять дорослі люди. Тільки діти вміють бачити речі в істинному світлі, не звертаючи увагу на їх "практичну користь". Вони знають, що таке справжня дружба, любов та краса. Осягаючи мудрість життя, Маленький принц водночас дає моральний урок дорослим. Живе Маленький принц на своїй планеті за твердим правилом: утримувати свою планету в порядку. Що таке порядок на думку героя казки? Це – прочищати три вулкани, щоб вони давали більше тепла; воювати з баобабами, щоб вони не розірвали планету; доглядати за прекрасною квіткою, щоб вона не зачахла. Герой А. Сент-Екзюпері не мислить свого життя без любові до ніжних заходів сонця. Дитина почувається частинкою світу природи, до єднання з нею вона закликає також дорослих. Маленький принц втілює в собі всі кращі риси, які можуть бути притаманні людині – відкритість, чистоту, піднесеність над матеріальним, мудрість. Він покидає власну домівку, не знаючи, що найважливіше, чого він буде шукати на різних планетах, виявиться так близько – на його рідній планеті. Маленький герой А. Сент-Екзюпері проходить еволюцію свого духовного розвитку, навчаючись душевній чутливості, вмінню бачити життя таким, яким воно є насправді.

"Всі ми родом з дитинства" – відомі слова А. Сент-Екзюпері. Незважаючи на те що маленький принц є дитиною, йому відкривається істинне бачення світу, недоступне дорослим. Людина не може прожити без любові та дружби, їй, як чиста джерельна вода, потрібні також поезія, краса, доброта. Смерть юного героя як певний етап у розвитку людської душі лише підкреслює і без того глибоку філософську риторику сутності людського буття. Маленький принц – це той, хто, стаючи мудрим, не побажав дорослішати.

Оповідач. Найцікавіший у творі образ. Він стоїть на межі, на перетині дорослого світу та світу дитини. Що іще цікавіше – цей образ розвивається протягом казки. Спочатку автор-оповідач – тільки льотчик, що потерпів аварію в пустелі. Він поблажливо ставиться до дитини, що невідомо звідки з'явилася. До кінця казки оповідач практично переходить у позицію учнівства стосовно до Маленького принца. Уже не тільки мова йде про якусь поблажливість, але є чітке розмежування: мудрець – маленький принц, учень – автор. Військовому льотчику знадобилася допомога дитини, щоб зрозуміти та побачити: життя – прекрасне, а любов і відданість варті того, щоб заради них померти. Дитина нагадала дорослому його дитинство, і вони набувають здатності розуміти одне одного.

Троянда. На планеті маленького принца завше росли звичайні квіти, але якось з насінини, яку занесло з іншої планети, виріс пагінчик, неподібний до інших билинок. Згодом на ньому виліз пуп'янок. Маленький принц доглядав рослину, але квітка довго не розквітала, вона все чепурилася, добирала барви. Якось уранці квітка розпустилась. Маленький принц не тямився од захвату. Він полив квітку, але скоро виявилося, що вона гордовита й вередлива. Посварившись з квіткою, маленький принц вирушив у мандрівку.

Троянда в творі – це символ любові і краси. Тільки розлучившись з квіткою, маленький Принц усвідомив, наскільки вона була йому дорога. Прототипом образу троянди послужила дружина Екзюпері – латиноамериканка на ім'я Консуело. Письменник любив її, але жінка відрізнялася вибуховим характером.

Лис. Лис стає для маленького принца провідником у світ моральних цінностей, він пояснює йому сутність простих речей – дружби, відповідальності, духовності, сприйняття серцем. Саме вони утворюють духовний стрижень особистості, саме вони є основою для побудови взаємин людини з людиною, вони є основою становлення особистості.