Герберт Джордж Уеллс — Чарівна крамниця (аналіз, паспорт твору)

Жанр. Новела.

Час створення. 1903 рік.

Автор. Герберт Джордж Велз (1866-1946) – англійський письменник-фантаст.

Тема. Зображення чарівної крамниці, її відвідування батьком та сином, незвичайні пригоди, фокуси і подарунки.

Ідея. Потрібно вірити в диво, в душі залишатись дитиною, зберігати на все життя цю віру в дитячий дивосвіт, сприймати життя як прекрасний дарунок, як чарівне свято.

Проблеми. Стосунки дорослих і дітей; світосприйняття дорослих і дітей; дитячий світ; віра в незвичайне.

"Чарівна крамниця" – звичайна назва іграшкових магазинів в Англії, але в новелі вона стає "справді" чарівною, а її хазяїн – "справжнім" чарівником. Велз показує, наскільки діти відкритіші за дорослих для нового та незвичного, наскільки в них розвиненіше відчуття прекрасного.

Якось хлопчик Джіп разом з батьком заходить у чарівну крамницю, де продають "Яйце є – яйця нема, "Ляльку, що плаче, як жива", "Купи й дивуй друзів", "Монета є – монети нема!", "Чарівну пляшку" і безліч інших іграшок. Всередині крамнички вони зустрічають дивного продавця, який умів діставати скляні кульки зі своєї голови, пускати пальцями іскри, перетворюватися на кролика. Продавець знав усе про Джіпа, навіть домашню адресу. У своєму капелюсі батько знаходить голуба, кілька яєць, мармурову кульку, годинника, купу паперу. Згодом виявляється, що в крамницю можуть потрапити лише слухняні і виховані діти, тому вередливому Едварду увійти не вдається. Продавець демонструє Джіпу і його батькові все нові й нові перетворення, показує виставку, дарує згортки з подарунками. Терпіння батька не витримує, коли він бачить дивного доглядача, а невдовзі його син бере участь у фокусі, під час якого зникає. Наляканий батько кидається шукати Джіпа, потрапляє у темряву, але раптом опиняється на вулиці. Поруч стоїть щасливий Джіп з чотирма згортками, у яких виявляються олов'яні солдатики і живе кошеня. З часу того дивного випадку минуло пів року, але батько більше не може знайти чарівну крамницю на Ріджент-стріт, хоч дуже хоче оплатити за пакунки.

Автор показує два погляди на світ: творчий (романтичний), здатний зазирнути за видиму площину явища чи предмета, і прагматичний (реалістичний), заснований виключно на розумовому сприйнятті дійсності. Прийом контрасту між поглядами батька і Джіпа дає змогу письменникові показати багатий внутрішній світ хлопчика, відкритий для фантазії, і прагматичне, приземлене світовідчуття його батька.

У цій фантастичній новелі автор проголошує цінність творчої уяви. Людина повинна бути вільною, мріяти, бути собою, уважав митець. На думку письменника, справжнє життя відбувається лише в глибинах власного "я", здатного творити великі дива. Те, що в людській душі, не менш важливе за світ реальний. Творча уява може змінити все довкола, одухотворити земний світ.

Експозиція. Батько і Джіп бачать чарівну крамницю, син хоче зайти всередину. Вони підходять ближче, Джіп демонструє знання про назви різних фокусів, виставлених у вітрині.

Зав'язка. Батько з сином заходять в крамницю, яка виявляється не звичайною, а чарівною.

Розвиток дії. Огляд чарівних речей. Фокуси продавця. Марні спроби розбещеного хлопчика увійти в середину. Згортки для Джіпа. Огляд виставки.