Булгаков Михайло

Шкільні твори про життя та творчість

"Рукописи не горять" (М. Булгаков про роль і долю митця)

Доля Михайла Булгакова як доля інтелігента і громадянина приваблює мене і моїх сучасників своїм трагізмом.
Людина високих моральних якостей, він чимало зробив для своєї батьківщини як лікар, провівши найкращі роки свого життя у боротьбі з найжахливішими венеричними захворюваннями. Вже один цей факт міг би поставити його на належний рівень у державі. Але цій державі не потрібні були освічені люди, не потрібні були фахівці. Безумовно, не потрібні їй були і літератори...

Читати приклад твору →

Диявольська спокуса розуму

Диявольська спокуса розуму
Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш
су-противник — диявол — ходить,
ричучи, як лев, що шукає, кого пожерти.
2-ге Петра 5:8
Михайло Булгаков своїм романом "Майстер і Маргарита" дав читачеві нове євангеліє, мовби відкривши свою власну філософію життя. Але яку ж роль відіграє в цій системі світу сатана? В Біблії чітко сказано що він — ворог людини. То як же тоді пояснити повернення коханого Маргариті чи голови конферансьє театру "Вар'єте"?..

Читати приклад твору →

Київ у творчості і в серці Михайла Булгакова

Російський письменник Михайло Булгаков народився у Києві. Це місто він упродовж свого нетривалого життя любив особливою любов'ю. Рідне місто письменника згадується у всіх його творах, хіба що крім роману "Життя пана де Мольєра". Особливо багато описів Києва у романі "Біла гвардія":
"Як багатоярусні стільники, димилося, і шуміло, і жило Місто. Прекрасне в морозі і тумані на горах, над Дніпром. Цілими днями підіймався гвинтами із незліченних труб дим до неба...

Читати приклад твору →

Михайло Булгаков — культова постать

Дописати раніше, ніж вмерти...
М. Булгаков
Михайло Булгаков народився у столиці нашої країни. Тут у Києві, на Андріївському узвозі, і тепер вирує творче життя: вздовж дороги можна побачити десятки яток з різноманітними сувенірами, картинами, вишиванками. А навпроти — будинок № 13 і сам письменник власною постаттю: біля входу в літературний музей стоїть пам'ятник Булгакову. Трепетно підіймаюся східцями будинку. Здається, що йду в гості до давніх знайомих.
Булгаков був сильною особистістю...

Читати приклад твору →

Моє розуміння булгаковських слів "рукописи не горять"

Михайло Булгаков після видання перших своїх творів став помітною постаттю в літературі.
Країна переживала страшні роки — революції, голод, громадянська війна, і друкувати письменник міг тільки те, що він писав заради шматка хліба: фейлетони, репортажі, газетні оповідання. Він рвався в Москву, яка приваблювала можливістю друкувати справжні, вистраждані твори.
У столиці зібралися головні творчі сили країни із тих, хто не захотів або не зміг виїхати за кордон...

Читати приклад твору →
Дивіться також