Автор Невідомий — Слово про похід Ігорів

Стислі перекази

Слово про похід Ігорів (детальний переказ)

Заспів
Мова буде йти "по билицях нашого часу, а не за вимислом Бояна1. Боян бо віщій, якщо хотів пісню творити, то розтікався мислю по древу, сірим вовком по землі, сизим орлом під хмарами..." Згадував він у своїх піснях "давніх часів усобиці", прославляв старого Ярослава [Мудрого], хороброго Мстислава [брата Ярослава]. Співець накладав пальці на живі струни гусел і вони "князям славу рокотали"...

Читати скорочено за 12 хвилин →

Слово про похід Ігорів (стислий переказ)

Розділ І, Заспів
Розповідь починається від Бояна, давнього співця, який розповідає коротку передісторію цього твору і переймається як би краще розповісти про ці події. Зрештою він все вирішив і сказав, що найкраще було би почати оповідь (чи повість, як її називає Боян) від князя Володимира до Ігоря, тому що саме Ігор і почав масштабну і жорстоку війну проти половецьких орд, які зазіхали на землі руські...

Читати скорочено за 8 хвилин →

Слово про похід Ігорів (скорочено)

Заспів
Чи не краще нам буде почати старими словами розповідь про похід Ігоря, Ігоря Святославича. Не так, як робив це Боян, давній співець, бо він розтікався мислію по древу, злітав сизим орлом під хмари.
Автор же хоче розказати про реальні події, отже, він наповнив серце своє мужністю. Саме Ігор і почав масштабну і жорстоку війну проти половецьких орд, які зазіхали на землі руські.


Ігор вирушає в похід
Ігор чекає на свого брата Всеволода...

Читати скорочено за 7 хвилин →

Слово про похід Ігорів (скорочений стислий переказ)

Як краще розповісти про похід Ігорів — за зразком давнього співця Бояна чи за вимогами сучасності? Ігор Святославович укріпив ум силою, а серце вигострив мужністю й повів свої хоробрі полки на землю Половецьку за землю Руську.
Ігор чекає свого брата Всеволода. А в того вже бистрі коні осідлані стоять під Курськом, воїни вправні, шукають собі честі, а князю — слави.
Глянув Ігор на світле сонце, а воно тьмою закрилося. Сказав князь воїнам: "Браття і дружино!..

Читати скорочено за 3 хвилини →