Олександр Довженко — Ніч перед боєм (аналіз, паспорт твору)

Жанр. Оповідання.

Час створення. 1942 р.

Автор. Олександр Довженко (1894 – 1956) – український радянський письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа.

Тема. Зображення героїзму і самовідданості українців під час воєнного лихоліття; віра двох звичайних дідів-рибалок Платона і Савки у перемогу радянської армії; подвиг дідів і їхній вплив на формування бойового духу у воїнів.

Ідея. Уславлення героїчного подвигу українського народу.

Проблеми. Війна; вибір людини; відповідальність; героїзм; патріотизм; життя і смерть; сенс життя.

Сюжет твору одразу привертає увагу правдивістю, немовби буденністю зображуваного. Молодих танкістів цікавить перед боєм "внутрішній секрет" героїзму їхнього старшого товариша, Героя Радянського Союзу Петра Колодуба. І на очах захоплених слухачів починає розгортатися, немов жива картина, історія подвигу двох звичайних українських трударів – діда Савки та діда Платона.

Під вогнем ворожої артилерії рятують вони Колодуба та його бойових побратимів, переправляючи їх на човнах через Десну. Але найбільшого напруження оповідь сягає тоді, коли звучать гнівні голоси справжніх українських патріотів, гіркі докори відступаючим бійцям від імені всіх, кого полишають вони на поталу гітлерівським окупантам, — матерів, батьків, дітей, сестер і дружин. Сама земля українська, здається, говорить їхніми устами, і незмірним тягарем лягає на душі молодих воїнів. Але подвиг старих рибалок на тому не завершився. Його кульмінацією стала героїчна смерть діда Савки та діда Платона, які знищують великий човен з фашистами.

Кульмінаційною вершиною оповідання, яка вражає до глибини душі, стала смерть цих простих українських героїв. Зовні тиха, непоказна, але прекрасна у своїй високій жертовності.

В оповіданні "Ніч перед боєм" немає батальних сцен, проте героїчні образи та психологічна насиченість роблять твір романтичним.

Сюжет охоплює два етапи війни: початок переможного наступу 1942 р., коли й був написаний твір, і трагічну осінь 1941 р. Письменник передав драматизм перших місяців війни й порушив болючу проблему масового й безладного відступу наших військ під тиском ворога. Коли знекровлене радянське військо під тиском вражої армії мусило відступати, залишаючи українські землі ворогові, не якісь гучні пропагандистські гасла, а лише щирі патріотичні слова, звернені до людських сердець, могли підтримати бойовий дух та зміцнити віру в перемогу. Відповіддю на гостру потребу в правдивому слові стало оповідання О. Довженка "Ніч перед боєм", яке він написав у 1942 році, перебуваючи на фронті. Головне в цьому оповіданні – почуття патріотизму, що надихає звичайних людей на незвичайні вчинки. Немов живі герої народного епосу, сприймаються двоє дідів­перевізників, які докоряють знесиленим і наляканим воякам. Старі Платон і Савка нагадують, що втрата батьківщини страшніша за смерть. Обвинувачення старого Платона звучать гіркою правдою. Вони нагадують воякам про високу місію захисників Вітчизни та зміцнюють їхню віру в перемогу. І це не порожні слова, бо вони підтверджені діями. Звичайні рибалки, які, здавалося б, занадто суворо докоряли військовим за слабкість і страх, у вирішальний момент самі без вагань жертвують життям і знищують ворогів.

Може здатися, що незвичайні особистості, учинки яких оспівані в думах та історичних піснях, давно в минулому. Однак автор оповідання доводить, що це не так: у будь­яку епоху у хвилини важких випробувань неодмінно знайдуться сильні духом герої, готові на подвиг в ім'я Батьківщини.

Експозиція. Радянські солдати відступають перед навалою німців.

Зав'язка. Солдати приходять до діда Платона і діда Савки і просять перевезти їх човном через Десну.

Розвиток дії. Діди-рибалки перевозять бійців і дорікають за відступ перед ворогом.

Кульмінація. Дід Платон і дід Савка перевозять німців через річку, але на середині річки топлять човен з ворогом і гинуть самі.

Розв'язка. Розмова під час переправи і героїчний вчинок дідів дають солдатам справжній урок патріотизму і любові до рідної землі. Петро Колодуб стає безстрашним воїном і разом зі своїми солдатами віддає честь загиблим героям.

Аналіз інших творів Олександра Довженка: