Редьярд Кіплінг — Якщо (аналіз, паспорт твору)

Аналіз твору

Автор. Джозеф Редьярд Кіплінг (1865-1936) – англійський письменник.

Написано. 1895 р.

Опубліковано. 1910 р.

Літературний рід. Лірика.

Вид лірики. Філософська.

Жанр. Балада.

Система віршування. Силабо-тонічна.

Елементи ритмотворення. П'ятистопний ямб. Рими: чоловіча (наголос падає на останній склад) і жіноча (наголос падає на передостанній склад). Римування: абаб – перехресне. (в перекладі Є. Сверстюка)

Тема (мотив). Розповідь про людське в людині, про сенс людського життя.

Ідея. Оспівування тих моральних якостей, які дозволяють називатися людиною; утвердження думки про те, що потрібно зберігати вірність моральним принципам.

Проблеми. Духовне випробування людини, моральна стійкість, розсудливість і послідовність, моральні принципи.

Художні засоби і прийоми. Метафори ("Упали духом", "віриш в себе"", пройти Під поглядом ненависті", "Не грати цноти ані доброти", "не творити думки культ", "змусиш Серце, Нерви, Жили Служити ще", "в тобі Усе згоріло, вигасло", "ущерть наповниш біг хвилини Снагою дум, енергією дій"), широке вживання модальних дієслів (зможеш, зумієш, змусиш), наявність цезури (як вистоїш // коли всі проти тебе; як всупереч усім // ти віриш в себе; як зможеш мріять // в мрійництво не впасти), використання алегоричних понять (Тріумф і Нещастя, Серце, Нерви, Жили, Воля), антитези (поставить все на карту – і програть; мріять – в мрійництво не впасти; думать – не творити думки культ), порівняння (як дим і вітер на віку), рефрен ("якщо"). (в перекладі Є. Сверстюка)