Жіночі образи в романі Панаса Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" (1 варіант)

Шкільний твір

I. Жіночі образи в творчості П. Мирного (внутрішня краса, благородство, працьовитість та злагода (три жіночі образи в романі "Хіба ревуть воли, як ясла повні?": баба Оришка, дочка її Мотря та Галя Ґудзівна, Мотрина невістка — кожна з них уособлює своє покоління).

II. Розкриття жіночих образів у зв'язку з долею головного героя роману.

1. Теплі спогади Чіпки про бабу Оришку (єдиний порадник, добрий ангел і вихователь, знайомила з навколишнім світом, звеселяла казками, гасила перші спалахи ненависті до жорстокого світу).

2. Тяжке життя Мотрі (не знала щастя дівчиною, жінкою, матір'ю, виснажена працею, втомлена і тому сердита; Мотрині надії на сина: буде на старість втіхою і обороною; щастя та горе, які приносив їй син: дбав про господарство, множив його, але недолюблював і ображав матір, кривдив її, пиячив, брав участь в кривавих розбоях; тяжке та рішуче рішення Мотрі: викриває злочини сина, не змогла переступити через власну совість, через народні етичні норми).

3. Трагічний образ Галі Гудзівни (дитина колишнього москаля Максима — злодія і п'яниці, зростала в достатку, але ненавиділа його; втілення в образі Галі народних прагнень до чесного трудового життя, до ніжності та вірності; для Галі Чіпка був причиною щастя, болю, загибелі).

III. Ідея трагізму жіночої долі в романі Панаса Мирного (в жорстокому, несправедливому суспільстві жінки не в змозі змінити своєї долі).

Інші варіанти цього твору: