Утевська Паола

Повні тексти творів

Гості з далеких берегів

Побачив Костик на малюнку ліс. Не такий, як той, що за селом улітку зеленіє, а взимку спить, вкритий білою сніговою ковдрою. Не білокорі берізки і не патлаті ялини. Зовсім інший. Дерева в ньому не такі, як у наших лісах ростуть. А по стовбурах, мов змії, якісь рослини повилися. І листя на тих деревах химерне, неначе з казки. На одних – на парасольки схоже. На інших – анічогісінько тобі не нагадує.
Ой і закортіло ж Костикові цей ліс побачити, ні, не на малюнку, а насправді!..

Читати повністю →

Історія фарфорової чашки

Історія фарфорової чашки
У кожного з нас, мабуть, є своя улюблена чашка, та, з котрої ви п'єте чай або молоко. У когось на чашці намальовано четверо дівчаток або червоного ведмедика у зеленій курточці. Він підганяє блакитного віслючка, а попереду візка біжить цуценя, теж чомусь блакитне.
Ні віслючок, ані песик блакитними не бувають, як не буває і червоних ведмедиків. Такими їх намалював художник, який розписував цю чашку.
Чашки бувають різні за формою, розміром, кольором...

Читати повністю →

Лісова аптека

Одного разу пішов Костик з дідусем і сестричкою Зоєю на прогулянку в ліс. Доки йшли селом, доти малий слухняно ступав попереду дідуся. Коли ж завернули на лісову стежинку, подався уперед. Та й Зоя не втрималася, побігла на галявину, усіяну барвистими лісовими квітами. Дівчата — вони завжди так: тільки прийдуть у ліс, одразу починають квіти на букет або на віночок собі збирати. Раптом Костик як закричить:
— Ой-йой-йой!
Дідусь і Зойка прожогом кинулися до нього. Що сталося?..

Читати повністю →

Намистинка з міста Фів

Далеко-далеко на південь, за високими горами, за широким синім морем є земля, яку звуть Афри­кою. А то її ще жартома назива­ють Африкою-Жирафикою. Бо в ній живуть довгошиї жирафи. І ще живуть там у річці Ніл страшні крокодили. Але не про них у нас піде мова...
На берегах Нілу з давніх-давен існує держава — Єгипет. Уже ти­сячі років тому єгиптяни були май­страми на всі руки. Вони вміли приборкувати непокірні нільські води, змушували їх напувати сві­жою водицею землю...

Читати повністю →

Оповідання про скляну ниточку

БУДЬМО ЗНАЙОМІ!
Це сталося дуже давно. Може, думаєте, тоді, коли ви були ще зовсім маленькі? Ні. Набагато раніше. Не тільки вас або ваших мами й татка тоді на світі ще не було. Навіть дідусів дідусь ще не встиг народитися. Отоді й сталася подія, з якої починається наше оповідання.
З далекої далини, з чужоземної чужини морем плив корабель. На ньому купці везли соду. Не розтерту на порошок, а величенькі, мов камінці, кавалки.
Раптом налетів вітер. На морі почалася буря...

Читати повністю →

У київського князя

З давніх-давен наш рідний Київ славиться як одне з найпрекрасніших міст у світі. Ще тисячу років тому чужоземні посли та купці дивувалися з величі сивого Дніпра, з краси князівських палат, що були побудовані на дніпрових схи­лах. Купці привозили до Києва різні заморські дива. І кожен вихваляв свій товар, мовляв, кращо­го немає в усьому світі.
Якось з далекого італійського міста Венеції прибув до Києва ку­пець на ім'я Чезаре...

Читати повністю →
Дивіться також