Мушкетик Юрій

Шкільні твори про життя та творчість

Доповідь про письменника

Юрій Михайлович Мушкетик народився 21 березня 1929 року в селі Вертіївці на Чернігівщині в родині вчителя. 1953 року Ю. Мушкетик закінчив Київський університет. З 1956 по 1972 рік Ю. Мушкетик працював у журналі "Дніпро", з 1958 року — головним редактором. З 1986 року— перший секретар правління Спілки письменників України, а з 1989 року — голова ради СПУ.
Літературну творчість Ю. Мушкетик розпочав оповіданням "Перед грозою" (1952)...

Читати приклад твору →

Життя українського селянства у творах Ю. Мушкетика

Земля і люди. Вічна тема, що завжди хвилювала українських митців і буде хвилювати їх доти, доки існуватиме Україна, доки передаватимуть українці з роду в рід, від покоління до покоління своє хліборобське вміння, свою любов до праці, землі, сонця і неба.
У доробку сучасного українського прозаїка Ю. Мушкетика (народ. 1929 р.) твори про людей села посідають важливе місце. І це не випадково. Адже письменник добре знає сільське, життя, хліборобські радощі й турботи. Народився й виріс Ю...

Читати приклад твору →

Історичні романи Юрія Мушкетика

Історичні романи Юрія Мушкетика
І. Широта розмаху Ю. Мушкетика у відтворенні історичної доби. (Важкі умови повоєнної дійсності спонукали багатьох письменників до написання творів історичної тематики. Необхідно було нагадати народові про його славне історичне минуле. І хоча того часу на історію України було накладене своєрідне табу, у письменника вистачило сміливості й мужності взятися за таку небезпечну тему.)
ІІ. Зображення історичних подій у романах Ю. Мушкетика.
1...

Читати приклад твору →

Україна в історичних романах Ю. Мушкетика

I. Ю. Мушкетик — видатний прозаїк сучасності (велична пошана до рідного краю, роздуми про Україну, захопленість українською історією).
II. Творчі пошуки в історичній тематиці.
1. Трактування минулого України під контролем комуністичної партії (перша повість "Палій" (1954): Мазепа — зрадник, Палій — патріот і герой; згодом автор сыса переоцінка твору; історична правда: прагнення Мазепи визволити Україну з московського ярма).
2...

Читати приклад твору →

Українське село у творах Ю. Мушкетика

Людина і земля. Це вічна тема в українській літературі. Згадаймо: "Кайдашева сім'я" І. Нечуя-Левицького, "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" П. Мирного, "Fata morgana" М. Коцюбинського, "Земля" О. Кобилянської, "Страчене життя" А. Тесленка, "Земля" О. Довженка, "Кров людська — не водиця" М. Стельмаха тощо. Перелік творів можна продовжити. І кожен з художників слова по-своєму, у відповідності до свого індивідуального стилю, вирішував Цю проблему...

Читати приклад твору →
Дивіться також