Черкасенко Спиридон — Маленький горбань

Шкільні твори

Будьмо гуманними (твір-роздум за оповіданням С. Черкасенка "Маленький горбань")

Улітку, коли гостювала у бабусі, я спостерігала трохи сумну картину. Качка висиділа 12 каченят. Одне каченятко виявилося кривеньким. Від самого початку на подвір'ї кривенькому каченяті не було життя. Його дзьобали і кури, і дорослі качки, а за ними й малі каченята. Іноді бідолашне каченя крякало від болю і незграбно намагалося ухилитися від кривдників. До тарілки з кашею малому важко було проштовхнутися. Я помітила, що й мати-качка не жаліла бідолаху...

Читати приклад твору →

Краса людської душі (за оповіданням С. Черкасенко "Маленький горбань")

Вчителі та батьки часто кажуть, що підлітковий вік — найважливіший ужитті людини; якраз у цей час формується характер особистості. Мабуть, краще за чимале коло різних науковців та психологів почував це серцем учитель за фахом, письменник за покликанням Спиридон Черкасенко, що написав оповідання "Маленький горбань".
Автор знайомить читача зі своїм героєм на самому початку твору...

Читати приклад твору →

Морально-етична проблематика оповідання "Маленький горбань"

Ми не завжди задумуємося, що насправді важливіше — краса зовнішня чи внутрішня. Надто, коли йдеться про людину, що має фізичні вади. Але це люди, що так само хочуть повноцінно жити, які мають надзвичайно щиру вразливу душу й добре серце. Саме такий хлопчик є героєм оповідання Спиридона Черкасенка "Маленький горбань".
Павлик народився з жахливим горбом на спині, адже його батько був п'яницею. Але він так любить життя, вміє радіти...

Читати приклад твору →

Чим запам'ятався мені Павлик із оповідання Спиридона Черкасенка "Маленький горбань"

ЧЕРКАСЕНКО СПИРИДОН
(1876— 1940)
Народився в м. Новому Бузі на Херсонщині у селянській родині. Отримав освіту у вчительській семінарії, викладав у школах Катеринославщини, Донбасу. Потім переїхав до Києва, де був редактором, працював у театрі М. Садовського, писав підручники для дітей. У 20-х роках жив на Закарпатті, в Ужгороді, потім переїхав до Праги.
Творчість С...

Читати приклад твору →
Дивіться також