Василь Барка — Жовтий князь

Стислі перекази

Жовтий князь (скорочено)

Жовтий князь
1
Мати наряджає доню й радіє. Але вдушу закрадається тривога — знову навіщось повели чоловіка в сільраду. Чіпляються і гризуть: давай — як не гроші, так хліб.
Сім'я зі страхом чекає батька — чи не станеться чогось жахливого. Збираються йти до церкви. Оленка несміливо питає, чи, може, їй не йти, а то з неї сміються, глузують вчителі й учні. Дарії Олександрівні прикро, що її дитину даремно кривдять, але вона говорить дочці: "Терпи! Це годиною краще, ніж цілий вік хвалять"...

Читати скорочено майже за 2 години →

Жовтий князь (дуже стисло)

1
У неділю Дарія Олександрівна збирає свою дочку, щоб піти разом у церкву. Оленка трохи опирається, бо боїться, що з неї будуть сміятися у школі. Сини взагалі кудись побігли, щоб не йти до церкви.
Оленка тримає на колінах зошита. Колись мати дуже її посварила за погані літери, і тепер дівчинка хоче похвалитися своїми успіхами.
Батька немає вдома. Його разом з іншими кудись повели. Родина тепер не знає, коли його чекати.
2
Перед селянами виступає промовець...

Читати скорочено за 19 хвилин →

Жовтий князь (стисло)

Мати наряджає доню й радіє. А в душі тривога — навіщо чоловіка знову повели в сільраду. Мабуть, знову — давай як не гроші, так хліб.
Оленка несміливо питає, чи можна їй не йти до церкви, а то з неї сміються і вчителі, й учні. Син-первісток підкорився загалові і вважає віру пережитком. Мати сказала дочці, що коли дражнитимуть, хай промовчить. "їхнє зло щезне, а правда — ніколи". Дуже картала себе за те, що розгнівалася, коли Оленка принесла кілька поганих оцінок...

Читати скорочено за 11 хвилин →
Дивіться також