Йоганн Вольфганг Ґете — Фауст

Стислі перекази, читати скорочено

Фауст (детальний переказ)

Переказ:
В основі трагедії — середньовічна легенда "Про доктора Фауста" і фрагменти життя самого автора, Ґете.
Перша частина "Фауста" змальовує вічну історію кохання, "мікросвіт" людини, друга — суспільно-політичне життя людства, "макросвіт".
Своєю трагедією Ґете мав намір дати відповідь на питання, що постійно хвилюють людство: у чому сенс життя, яка природна сутність людини.....

Читати скорочено за 25 хвилин →

Фауст (стислий переказ)

Присвята
Твір починається роздумом поета про сторінки вже забутого ним життя. Митець пригадує своє перше кохання і тягарі дружби, померлих та тих, хто просто залишив слід у його памяті.
Пролог у театрі
Ця частина твору є далекою від суті поеми. У ній розкривається проблема художнього мистецтва, з вуст людей, приближених до нього, а саме: Директора театру, Поета та Комічного актора. На їхній нараді постає питання призначення мистецтва у житті людей...

Читати скорочено за 21 хвилину →

Фауст (скорочено)

Трагедія
Твір починається ліричною присвятою. Поет з сумом згадує про безповоротні часи юності, коли він задумав писати свою поему. Він присвячує вступ до поеми рідним і друзям своєї юності, тим, хто вже помер чи знаходиться далеко: "Ви знов зі мною, марива туманні, що в юності давно вже промайнули". Поет з вдячністю згадує "всіх тих, хто жив того яскравого полудня".
Після "Присвяти" йде "Театральний вступ", безпосередньо не пов'язаний з сюжетом поеми...

Читати скорочено за 14 хвилин →
Дивіться також