Учімося в Ярослава Мудрого (на тернистих шляхах нації)

Твір на тему

Цю визначну постать в історії становлення України, на її початках, будуть згадувати кожного разу як приклад справді державного мужа, який дбав про могутність держави, де кожний був захищений і міг сподіватися на майбутнє.

На моє глибоке переконання, всім, хто прагне влади чи стає політичним лідером, варто було б спершу скласти іспит перед народом з предмета "Основи державотворення", де за основу було б узято життєво важливі думки й повчання Ярослава Мудрого.

Навіть зараз вражає його енергія та мудрість у вирішенні багатьох питань. Уявіть, за час його князювання Київ стає одним із найбільших міст Європи, окрасою міста стає неперевершеної краси церква на честь святої Софії. Ця споруда й нині вражає своєю красою та дивує гостей міста досконалістю форм. Не шкодував коштів Ярослав і на інші церкви та міста, на кордонах Русі він заклав міста-фортеці, перетворивши колись розшарпані землі на міцну державу, у якій від князя до простої людини було відчуття безпеки, захищеності. Русь стала в центрі Європи наймогутнішою країною, через яку проходили торгові шляхи.

Як людина, яка відчуває всю відповідальність за державу, якою він правив, Ярослав Мудрий розумів, що не належить собі, як і його особисте багатство, яке він використав на просвітницькі заходи, оскільки й сам був людиною високоосвіченою. При церкві святої Софії переписувалися книги, робилися переклади на слов'янську мову. Саме ці книги й склали першу на Русі бібліотеку, яку заснував Ярослав Мудрий. До наших днів із цієї бібліотеки дійшли тільки чотири книги та безліч легенд про місцезнаходження бібліотеки Ярослава Мудрого. Одна з них засвідчує, що вся бібліотека до єдиної книжки вціліла, але знаходиться глибоко під землею, тож якщо книги дістати, то вони в одну мить перетворяться на порох.

Дивіться також

Кажучи про велич цієї людини, слід пам'ятати, що він дбав насамперед про велич держави, а не про якісь привілеї для себе чи для родини. Майбутні політики, думаю, скористаються досвідом Ярослава Мудрого і дбатимуть про Україну, а не про своє місце у владі. Україна потребує саме таких відважних, моральних і мужніх людей.