Довженкова хата (твір-опис приміщення на основі особистих вражень у науковому стилі)

Твір на тему

На канікулах я був на гостинах у бабусі, і вона вирішила показати мені хату — музей відомого українського письменника Олександра Довженка в Соснівці. Усе тут на подвір'ї і в самій хаті залишилося таким, яким було за життя письменника. Перед самою хатою, ще на вулиці, зустрічає відвідувачів скульптура молодого Довженка. На подвір'ї — старезний колодязь із цямриною та журавлем, ворота з дашком, клуня з сільським знаряддям праці.

У сінях хати стоїть ступа, барильце для води, драбина, весло, скриня, дерев'яні ночви. Назви та призначення предметів побуту мені пояснювала бабуся, і це для мене було надзвичайно цікаво, бо я довідався стільки нових слів!

Зараз ці слова називаються архаїзмами, бо названі предмети вийшли з ужитку. У першій кімнаті відразу бачиш колиску, яка підвішена до стелі. На чільному місці — велика піч, уздовж стін стоять лави. На стіні висить мисник, там виставлені барвисті глиняні миски, дерев'яні ложки та тарілки.

І звичайно ж, у хаті багато рушників, на яких крім узорів вишиті слова з пісень, прислів'я, приказки. Бабуся багато розповідала мені про письменника, мені буде цікаво познайомитися з його творами.

Інші варіанти цього твору: