Грішми треба управляти, а не служити їм

Твір на тему

Мені здається, що це слушна думка: грішми треба управляти, а не служити їм. Адже гроші — це лише засіб для того, щоб задовольнити свої потреби — в їжі, одязі, освіті тощо. Отож ними^ті треба управляти, щоб на все вистачало, щоб не витрачати даремно і заробляти їх достатньо й ефективно.

У житті, на жаль, бачимо приклади того, як людина, накопичивши гроші або тільки у процесі накопичення, втрачає владу над собою. Гроші набирають в очах такої людини неабиякої ваги, і людина починає служити їм. Чому ж це погано? Тому що виникає ілюзія панування грошей над усім. Але ж хіба можна за гроші купити щось справжнє, наприклад почуття? Ні, лише замінник, ерзац, ілюзію.

Саме ілюстрацією цього може слугувати історія життя Гобсека, описана французьким письменником О. Бальзаком. Яскравим прикладом того, як людина починає не керувати грошима, а служити їм, є п'єса І. К. Карпенка-Карого "Хазяїн". Головний герой настільки любить гроші, що навіть задля спасіння свого життя не хоче їх витрачати. Вони для нього дорожчі за життя.

У сьогоднішньому світі є чимало прикладів, коли відомі бізнесмени, вдало керуючи грошима, створюють цілі імперії. Наприклад, Білл Гейтс у США, Петро Порошенко в Україні. Вони дають можливість людям заробляти гроші, які служать таким чином для блага людей.

Отже, як бачимо, грішми й Справді треба управляти, а не служити їм.