Праця. Професія. Думки відомих письменників

Твір на тему

1. Г. Сковорода. Йому належить ідея "сродної праці" — такої праці, до якої людина має природний нахил, хист, певні здібності. "Сродна праця" робить людину щасливою, тільки така праця є продуктивною, "потрібне робить неважким, а важке — непотрібним". Про це писав Сковорода у філософських трактатах "Розмова, звана алфавіт, чи буквар світу" ("Разговор, назнваемнй алфавит, или букварь мира") та "Вдячний Еродій", а також у численних віршах та байках.

2. Г. Квітка-Основ'яненко. Працелюбність як головну рису порядної людини з погляду народної моралі відобразив письменник у повісті "Маруся", наділивши нею головних героїв — Марусю та Василя.

3. Панас Мирний. У романі "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" письменник показав, як чесна праця допомагає здобути добробут і повагу серед односельців, а ледарство й пияцтво призводять до лиха.

4. І. Карпенко-Карий. У п'єсі "Хазяїн" автор зображує Терентія Пузиря як людину, що своєю тяжкою працею досягла певного добробуту, хоч і використав він його не на користь собі й людям, проте за працьовитість його поважали.

5. Леся Українка. У поезіях проводиться думка про щастя праці, щастя творчості: "Як я люблю оці години праці".

6. О. Кобилянська. У повісті "Людина" зображує працю як шлях до свободи жінки. Ця праця робить головну героїню Олену Ляуфлер незалежною, свідомою власної гідності.

7. М. Рильський. Поет оспівує поезію творчої праці. "У щастя людського два рівних є крила — троянди й виноград, красиве і корисне", — говорить він про плоди людської праці.

Дивіться також

8. В. Стефаник. У новелах письменник часто зображує героїв за роботою. Праця допомагає витерпіти біль втрати (новела "Сини"), працею здобуває собі хліб та глибоку повагу односельців Іван із новели "Камінний хрест", прагне праці й герой новели "Новина", бо робота має врятувати його й дітей від голодної смерті.

9. У Самчук. У романі "Марія" письменник зображує нелегке життя жінки на ім'я Марія, в образі якої втілено долю цілого покоління жінок, що тільки працею та любов'ю до життя перемогли усі випробування, які випали їм у житті. Працею вона здобула повагу односельців, праця дала їй можливість створити свою сім'ю, побудувати стосунки з чоловіком так, що і його захопила робота біля землі, за що він дістав повагу людей.

10. О. Коломієць. П'єса "Дикий Ангел" — це твір про те, що людина праці має жити гідно, що тільки працею можна заробити матеріальні блага. Платон Ангел не дозволяє дітям ледарювати й рахує кожну копійку, бо прагне навчити дітей жити у праці задля щастя й добробуту. Крім того, у п'єсі постає питання про відповідальність за свою роботу (в образі Петра Ангела). О. Коломієць проводить думку про те, що соромитися праці не треба, бо соромно лише нічого не робити, нічого собою не являти.

Інші варіанти цього твору: