Чорна нитка над Каспієм (твір-оповідання на основі особистих вражень)

Твір на тему

Якщо ми вимовимо слово "море", то з якими птахами асоціюється воно? Найпростіша відповідь: звісно, із чайками. Але нас підкорили не чайки, коли минулого літа ми відпочивали на Каспії. Дні проводили на дикому пляжі. Це невелика ділянка піщаного берега, завдовжки метрів з чотириста. Праворуч і ліворуч цей простір оточує насип з гігантських каменів. Море невпинно забирає дедалі нові й нові шматки суші, руйнуючи береги. Тож ось ці глиби з гірських порід і стають своєрідними вартовими пляжу. Об них розбиваються розлютовані хвилі. А спокійним Каспій буває дуже рідко. І коли він лагідний, упокорений, на тлі блакитного неба бавляться ластівки. їх так багато! У місті ластівки нікого не здивують. А ось над морем...

Не менш жваві голуби. Вони поважно вештаються пляжем, безцеремонно топчуться на підстилках відпочиваючих, коли ті йдуть купатися. Але найцікавіше спостерігати за голубами, коли їх хтось злякає. Вони дружно злітають, здіймаючи неймовірний галас, і ширяють над морем.

Ще серед пернатих мешканців пляжу впевнено почуваються сірі ворони. Красиві мудрі птахи літають парами, але побачити їх над морем — це диковина.

А де ж чайки? їх чомусь дуже мало. Рідко коли відпочиваючих торкнеться тінь чайки, що пролітає над пляжем. А масова поява чайок є своєрідним попередженням: чекайте шторму. Коли море штормить, куди й подіваються ті самі ластівки, голуби? Ворони сидять на гілках дерев поблизу людського помешкання. Чайок теж чогось не видно. І тут бачиш справжнє диво. Далеко від берега, здається, просто над хвилями, з'являється довга чорна нитка. Вона то вирівнюється, то перетворюється на клин, наче летять журавлі, то нагадує; хвилясту лінію. Це, долаючи силу вітру, летять над морем баклани. Картина велична... Каспій бакланами не здивувати. Цей птах, який має довжину тіла близько метра, зустрічається не тільки по берегах морів, озер, але й понизу великих річок. Ми бачили бакланів над Волгою, коли їхали потягом від Харкова до Каспійського моря.

Дивіться також

Баклани — справжня прикраса Каспія. Якщо вийти до моря рано-вранці, то, "коли пощастить, можна побачити велику кількість бакланів, які ласують рибою, сидячи на прибережному камінні. Можна довго стояти і милуватися цим дивом природи. Птахів, які летять над морем, можна бачити вранці, вдень і вже на заході сонця. Птахи, які летять на тлі неба, що тьмяніє, створюють особливий настрій легкого суму, якоїсь таємниці, чекання якогось дива. Баклани стали для нас символом мужності: вони летять над морем у будь-яку погоду. Створюється враження, що все їхнє життя присвячено подоланню труднощів. Для нас Каспійське море асоціюється не з чайками, не з ластівками, а з бакланами.

Хоч ластівки над морем — це краса.

Інші варіанти цього твору: