Чемпіонат перетворив місто (роздуми про чемпіонат у публіцистичному стилі)

Твір на тему

Улюблене місце відпочинку в Харкові нашої родини — затишний сквер поряд із Пролетарським майданом. Поруч тече річка Лопань. Для жителів сухопутного міста ця річка особливо приваблива. Нам дуже подобався підвісний місток, який починався біля виходу зі скверу і єднав центр Харкова зі старовинними кварталами ще дореволюційної забудови. Ми полюбляли стояти в центрі цього містка, і коли повз нас проходили люди, місток розгойдувався і підкидував нас, і створювалося враження, ніби ми на теплоході: знизу вода, а в ній — темні силуети плотвичок, окуньків. Але деякий час ми не приходили сюди — всією родиною відпочивали на морі. А коли наприкінці серпня повернулися до Харкова, то не впізнали ані улюбленого скверу, ані заповідного містка. Міська влада реконструювала сквер, і він почав нагадувати куточок Санкт-Петербурга або якогось європейського міста — все гарно: чудові лавочки, світильники. А на зміну підвісному прийшов сучасний ажурний міст. Як ми дізналися від людей, що, як і ми, прогулювалися тут і захоплювалися побаченим, такі дива відбулися завдяки підготовці Харкова до футбольного чемпіонату Євро-2012. До того ж змінилася й сама набережна уздовж річки Лопань. На багато кілометрів протягся розкішний парапет з металу художнього кування і граніту, поруч — добротно асфальтовані пішохідні доріжки, і всюди вздовж річки лавочки. Стомишся — присядеш відпочити і почнеш милуватися чарівною природою і творінням рук людських.

Як стало відомо з газет, під час підготовки до чемпіонату з'явилися сотні робочих місць, ростуть нові споруди. Ось, наприклад, нещодавно стали до ладу нове приміщення аеропорту і термінал. Тепер Харків має змогу приймати літаки з будь-якої країни світу. Адже до нас приїдуть уболівальники з усіх континентів. А як обійтись без доріг світового класу? Вони вже будуються, а це також нові робочі місця. Споруджуються готелі, реконструюються лікувальні заклади, підприємства торгівлі. Вже цього року до Харкова прийдуть нові тролейбуси. Вони також перевозитимуть гостей європейського турніру. А ще від європейського чемпіонату виграє молодь. Харкову потрібні волонтери, які допомагатимуть іноземним гостям міста почуватися на Слобожанщині як вдома. Але для цього потрібно добре володіти іноземними мовами.

Дивіться також

Мені здається, що Євро-2012 мені і моїм одноліткам допоможе зрозуміти, чому присвятити своє подальше життя. Мене захоплюють будівники, які буквально роблять місто казковим. Хіба не казка наш новий (старий) диво-стадіон "Металіст"! До речі, із завершенням його реконструкції створено десятки додаткових робочих місць. Обслуговуючий персонал потрібен і в нові готелі, і на транспорті, на інших підприємствах, які створюються під час підготовки до чемпіонату.

Якщо підбити підсумок, я можу сказати, що чекаю від майбутнього чемпіонату не тільки перетворень в самому місті. Має стати красивою сама людина: коли її оточує краса, вона не може бути черства душею. Щоб відповідати новому місту, треба підвищити свій культурний та духовний рівень, щоб гості Харкова сказали: "Так, тут живуть справжні європейці".

Я впевнена, що підготовка до Євро-2012 суттєво наблизить Україну до вступу в Європейський Союз. Про нас краще дізнаються за кордоном, а це означає, що у місто надходитимуть більше інвестицій, стане затребуваною в Європі продукція харківських підприємств. І головне — Євро-2012 дасть поштовх до розвитку не тільки футболу в Україні, але й інших видів спорту. Адже кому не хочеться провести у Харкові європейський легкоатлетичний чемпіонат або змагання з водних видів спорту? А в плаванні нам є чим пишатися. Достатньо згадати ім'я Яни Клочкової.

До речі, офіційно відомо, що за кілька років після Євро-2012 Харків прийматиме чемпіонат з баскетболу.

Чого ще чекаю я від Євро-2012? Чекаю видовищного красивого футболу. Хочеться, щоб українська збірна перемогла. А ми, футбольні уболівальники, зробимо все, щоб гідно підтримати наших гравців.