Перший подвиг

Твір на тему

Микола Обриньба — один з найвідоміших живописців. І особливо цікавила його тема війни. Одна з картин воєнної тематики цього майстра має назву "Перший подвиг".

Теплої осінньої днини хлопчина Андрійко вирішив піти до лісу, щоб назбирати грибів та ягід. Був початок осені, і дерева подекуди вже починали скидати з себе жовте листя. Хлопчик зайшов углиб лісу, де стояла напівтемрява, і лиш де-не-де сонячний промінчик пробивався крізь густе гілля дерев.

У лісі було тихо й спокійно. Але раптом десь віддалік почувся приглушений стогін. Андрійку стало якось не по собі, відразу схотілося втекти, повернути назад. Але. думка, що він може комусь допомогти, змусила перемогти страх. Пробираючись крізь зарості, хлопчик пішов у той бік, звідки чулися звуки.

На невеличкій галявинці він побачив двох бійців. Це були юнаки в синій формі льотчиків. Обоє тяжко поранені і не могли пересуватися. Як потім з'ясувалося, їхній літак був збитий фашистами.

Хлопчик пообіцяв бійцям привести на допомогу дорослих, щоб ті надійно сховали поранених. Додому Андрійко повертався поспіхом, тривожно прислухаючись до кожного звуку в лісі. Удома він все розповів мамі й бабусі. Ті швидко зв'язалися з партизанами. Поранених забрали до партизанського загону, надали їм медичну допомогу.

І на все життя льотчики запам'ятали хлопчину Андрійка, що врятував їх від загибелі. Це був справжній дорослий, сміливий вчинок юного героя. Тому художник і дав назву картині "Перший подвиг".