Розкриття загальнолюдських і моральних цінностей у новелах Григорія Косинки (1 варіант)

Шкільний твір

Загальнолюдські цінності: добро, мораль, справедливість... Саме прагнучи підняти їх, Григорій Косинка у своїх новелах показав радощі, болі, прагнення українського народу, його страждання. Захист права особистості на щастя — це одна із основ гуманізму, це одна із проблем, яку намагається розв'язати письменник. Правда життя, правда характеру селянина — стрижнева ознака доробку Григорія Косинки.

Пореволюційна доба зі своїми проблемами і селянин, який живе вірою в світле майбутнє — це те, на чому загострює свої шукання відповідей на питання про сенс життя і долю своїх літературних героїв найвидатніший новеліст 20-х років.

Тримаю в руках збірочку новел письменника. Перед очима проходять його герої — селяни, які не можуть вийти за межі своїх уявлень про добро і зло. Час, події, які відбувалися в суспільстві, позбавили людей можливості обираті свій шлях у житті. Бідні борються за землю, багаті відстоюють свою землю.

Пригадую героїв новели "Політика". Мусій Швачка — головний герой твору — чесний, завзятий організатор нового політичного життя. Йому й прізвисько люди дали на селі "Політика". Характер має упертий, гарячкуватий. Багатії для нього — вороги. Саме у них він забрав і роздав землі. Hе мав бажання їхати на колядування до багатих родичів жінки, він уже три роки з ними "на ножах", та й знає: будуть багачі згадувати, як у тестя шість десятин землі одрізав, як у дядька Андріана вивів биків з двору...

Тож і сталася трагедія — під час сварки Мусій загинув. Вбили його — зарізали в темряві кабанницьким ножем.

Показ безжальної правди двох боків барикад, на яких опинилися люди села, здійснений Косинкою через героїв новели "Політика". Саме на прикладі трагедії Мусія Швачки письменник показав трагедію народу, який губить десь одну з найголовніших моральних цінностей збереження роду.

І ми проймаємось співчуттям до нього, бо ще попереду нова драма — драма комуністичних ілюзій.

Якими ж постають перед нами герої новели "Змовини"? Таж проблема — класове розшарування на селі. Ця новела є своєрідним продовженням попередньої. Перед нами переддень колективізації, яка в свою чергу дала паростки нових рис свідомості селянина. Убога мати відмовляється одружити свого сина з дочкою куркуля Рудика, який прагнув за цим весіллям сховати своє добро, аби не досталося воно комуні. Але людська гідність Мелашки, порядність і благородство беруть верх над соціальним положенням. І статечна сім'я Рудиків програє в цьому вбогій вдовиці. Та й комуна програє їй, бо не хоче вона жити і в комуні, мрії селянки — то власна земля.

У новелі "Hа золотих богів" у кривавій боротьбі забуто про найвищу цінність — людське життя.

А новела "Гармонія"... Про які загальнолюдські цінності можна говорити, коли людей не просто побито до живого м'яса ( братів Гандзюченків покарали офіцери), а побито під веселі перебори гармонії, про яку так мріяв молодший з братів.Зло породило зло, бо й Гандзюченки вдалися до крадіжки чужого майна...

Отже, новели Григорія Косинки — то відтворення загальнолюдських проблем періоду громадянської війни. Письменник прагнув допомоги селянинові у розумінні цінності люського життя. Hі куркуль, ні бідняк у Косинки цього не збагнули, вони у пошуках. Драми, трагедії, сподівання і розчарування пізнають герої новел у автора. Моральні цінності не дали людям сподіванного блага. Малюючи кровопролиття, ворожнечу, людську ненависть — і підкреслюючи трагічність сподіяного, Косинка дає зрозуміти, що справжню цінність має становити згода, любов,, материнство, людське життя, сповнене злагоди і миру.

Інші варіанти цього твору: