Князь Ігор — захисник Руської землі

Шкільний твір

Схожі твори

Князь Ігор — захисник Руської землі

Із великою майстерністю та любов'ю змалював невідомий автор у літописній повісті "Похід князя Ігоря..." справжніх патріотів. Серед персонажів твору на першому плані виступає хоробрий князь Ігор зі своєю дружиною.

Ігор — мужній оборонець рідної землі, який за свій святий обов'язок вважає захист Київської Русі від половців. Він готовий залишитися вірним своїй вітчизні навіть ціною власного життя. Глибоко патріотичні слова говорить князь перед виступом у похід: "Браття і дружина! Лучче ж би потятим бути, аніж полоненим бути".

Ігор — безстрашний, рішучий. Тільки сміливий воїн міг не звернути уваги на віщування сил природи, на погані прикмети та повести свої полки на половців. І в бою князь поводиться мужньо, безстрашно. Цими рисами його характеру був зачарований київський князь Святослав, який говорив: "Ваші хоробрі серця в жорстокім харалузі сковані, а в одвазі загартовані".

Ігор — благородна людина, бо розуміє, що перемога неможлива без взаємовиручки та взаємодопомоги. Він не залишає в біді Всеволода, не кидає брата у скрутному становищі, поспішає на допомогу своїй дружині, не залишає поле бою до кінця битви.

Ігор — вірний син Руської землі, для якого дорога честь і слава Батьківщини. Багато століть минуло з часу написання літопису, але й досі читачі захоплюються цим твором, князем Ігорем, бо він уособлює високі людські ідеали: любов до Вітчизни, патріотизм, готовність до самопожертви в ім'я процвітання своєї країни, рідного народу.