Хемінгуей Ернест

Стислий переказ творів, твори скорочено

Старий і море (більш детальна версія)

Цитата:
То був старий рибалка, що промишляв на Гольфстримі сам-один у своєму човні. Ось уже вісімдесят чотири дні він виходив у море й не піймав жодної рибини. Перші сорок днів з ним був хлопець. Та по тих сорока нещасливих днях хлопцеві батьки сказали, що старий тепер рішуче й безповоротно salao1, цебто геть безталанний, і звеліли синові перейти до іншого рибалки, з яким він першого ж тижня піймав три добренні рибини.

Читати скорочено →

Старий і море (стислий переказ)

Старий рибалив сам-один на своєму човні в Гольфстрімі. Ось уже вісімдесят чотири дні він повертався без риби. Перші сорок днів разом із ним ходив у море хлопчик, але потім батьки звеліли йому виходити в човні іншого рибалки, бо Сантьяго (саме так звали старого рибалку) — вже повний невдаха. Та хлопчикові було шкода старого, він приходив на берег і допомагав йому: ніс багор, гарпун або вітрило. "Вітрило було полатане мішковиною і, згорнуте, скидалося на прапор вщент розбитого полку".

Читати скорочено →

Старий і море

Повість
Серед безкраїх просторів океану на острові Куба загубилося маленьке селище, де живуть самі рибалки, і все життя пов’язане тут з морем. Головний герой повісті, старий рибалка на ім’я Сантьяго, напевне найстаріший з тих, хто промишляв сам-один на своєму човні на Гольфстрімі. Уже 84 дні він повертався без риби. Перші сорок з цих днів разом з ним ходив у море хлопець, але потім батьки веліли Маноліну виходити в іншому човні, бо рибальська вдача відвернулася від старого Сантьяго.

Читати скорочено →