Перекладна світська література

Народна творчість України

"Пчола"

()
 
Той, хто копає яму під ближнім своїм — упаде в неї сам.
Ліпше мале майно, добуте правдою, аніж неправедне велике багатство.
Краще овочева страва, запропонована з любов'ю й прихильністю, ніж телятина — з ворожістю.
Не полишай старого друга, адже новий не буде схожим на нього.
Золото вогнем випробовується, а друг — життєвими напастями.

Читати текст повністю →

"Шестоднєв" (Іоанна Екзарха)

 
"ШЕСТОДНЄВ" ІОАННА ЕКЗАРХА
 
Пролог
 
Чи є що краще для боголюбивих, ніж пам'ятати про Бога і його добрі справи? І якщо славний князь Сімеон дотримується Божих заповідей, щоб прикрасити й прославити себе, то й ми повинні дотримуватися цього ж правила. Доброзичливий раб, бачачи добрі справи свого Господаря, не лише радіє сам і веселиться, а хоче, щоб і світ про це дізнався.

Читати текст повністю →

Александрія

 
(Уривки)
...Перегодом сидів Филип на своєму царському місці, а навколо блукало, дзьобаючи корм, всіляке птаство. І раптом сіла птиця на коліна до царя Филипа й знесла яйце. І скотилося воно з колін на землю й розбилося. Із яйця ж виповзло маленьке гадюченя і кілька разів обповзло навколо шкаралупи, знову намагаючись залізти туди. І засунуло голову в шкаралупу й здохло.

Читати текст повністю →

З "Фізіолога"

 
Про лева
Три властивості має лев. Коли левиця народить, то приносить мертве і сліпе дитинча, яке сторожує до трьох днів. Тоді приходить лев, подме йому в ніздрі, і дитинча оживе. Те ж і з віруючими народами. До хрещення вони мертві, а після хрещення очищаються святим духом.
Друга властивість лева. Коли спить, то очі його не сплять. Так і Господь наш говорить іудеям; "Я сплю, а очі мої і серце не сплять".

Читати текст повністю →