Незвичайні комічні ситуації в оповіданні О'Генрі "Вождь червоношкірих" (план твору)

Шкільний твір

I. О'Генрі — гуморист і знавець психології людини (ліричні і кумедні новели письменника в основі своїй мають життєві події; майстерність О'Генрі засобами гумору розповісти про серйозні речі).

II. Гумористичне розкриття головної теми — "дорослі і діти":

1. Стосунки Джонні з батьком (про них дізнаємося з листа, де батько вимагає від злочинців двісті п'ятдесят доларів за згоду забрати сина — мабуть, він дуже "дістав" батька своїми вчинками, а також і сусідів, бо вони можуть зробити з людиною, яка приведе хлопця додому, хтозна-що).

2. Бешкетник Джонні і злочинці (йому 10 років, але він неперевершений у нахабстві й витребеньках: уцілив злочинцеві уламком цегли в око, у печері грає в індіанців, намагається зняти з Біла скальп, влаштовує пастки; робить інші кумедні капості, так що викрадачі ладні за будь-які гроші позбавитися Джонні).

3. Джонні — стихійне лихо для дорослих (невихований, некерований, нахабний у вчинках, але має сильний характер, тому увесь час створює ситуації, в яких дорослі, навіть злочинці, капітулюють перед ним, а він робить все, що заманеться).

4. Кумедність головного сюжету (гроші за викраденого сина отримує батько, а не викрадачі, які ледь втекли від малого бешкетника, поки батько тримав його).

III. Важлива проблема за кумедними подіями (не можна нехтувати вихованням, бо в іншому разі дитина стане страшнішою за злочинця).

Інші варіанти цього твору: