Чого вчать нас казки?

Шкільний твір

Схожі твори

Чого вчать нас казки?

Я дуже люблю читати казки. В них розповідається про цікаві події та пригоди, діють фантастичні істоти, звірі набувають людських рис, використовуються магічні предмети. Щоб поринути у казковий світ, треба мати багату уяву. Тож казки розвивають нашу фантазію. Без неї не уявиш ані чарівну жар-птицю, ані багатоголового Змія-Горинича, ані літаючу у ступі Бабу Ягу.

У казці завжди відбувається боротьба добра і зла. Добрі казкові герої обов'язково виходять переможцями, які б перешкоди їм не доводилося долати. Герда із казки данського письменника Г. К. Андерсена "Снігова королева" подолала величезну відстань, незважаючи на небезпеку, в пошуках свого названого брата Кая. Здавалося б, що може зробити одна маленька дівчинка? Але добре серце Герди притягує до себе інших добрих людей та звірів. їй допомагають і лісовий ворон та ручна ворона, і принц та принцеса, і північний олень, і лапландка та фінка. Навіть маленька розбійниця добрішає поруч із Гердою. Ця героїня Андерсена вчить нас доброти та відданості, доводить нам, що любов і мужність сильніші за злі чари. Тепле серце маленької дівчинки виявилося дорожчим за багатства бездушної Снігової королеви та владу над усім світом.

У казках про тварин у вигляді звірів зображуються люди. За допомогою образів звірів казка вчить, як не слід чинити зі своїми ближніми. В російській народній казці хитра лисиця вигнала зайця з його хатинки, коли її крижана розтанула. Та хоробрий півник виселив руду з зайчикової хатинки і залишилася вона ні з чим. Так лисиці й треба, щоб не зазіхала на чуже добро!

Казка вчить нас, що справедливість рано чи пізно візьме верх над кривдою. Довго довелося терпіти знущання мачухи бідній пасербиці із німецької народної казки "Пані Метелиця". Та все ж таки настав і їм кінець. Справедлива пані Мегелиця нагородила обох сестер по заслузі. Добру й працьовиту пасербицю вона озолотила, а заздрісну й ледачу рідну дочку облила смолою.

Хоча казки розповідають про незвичайні події, та в кожній вигадці є щось і від реального життя. Яскраві казкові образи допомагають нам краще роздивитись у Нашому повсякденні добро і зло, правду й кривду. Вони вчать нас бути добрими, щирими, працьовитими, застерігають від скупості, ледарства, брехливості.