Омар Хайям — неперевершений майстер рубаї (у формі плану)

Шкільний твір

І. Омар Хайям — вчений, філософ, поет (Захід відкриває для себе Схід, менталітет східних народів; відомі поети Сходу — Фірдоусі, Навої, Сааді, Нізамі, Гаори, Хайям; Хайям — енциклопедично освічена людина, астроном, математик, фізик, філософ, поет, співець вина і радощів життя, життєлюбна і діяльна людина).

II. Омар Хайям — співець розуму та почуттів:

1. Рубаї — класична форма східної поезії (римуються 1, 2 і 4-й рядки, іноді й усі чотири, мають рівну кількість складів, єдиний музичний ритм; за змістом — філософське повчання, притча, схожі на прислів'я, чи приказки; відома збірка "Рубайят").

2. Рубаї Хайяма про Всесвіт і буття в ньому людини ("того, що суджено, боятися не треба", але прожити життя треба за законами доброти, любові, людяності).

3. Поет — не аскет, а звичайна людина (він любить вино, жінок, сонячне світло, усе живе на світі; "тягара гріхів з плечей своїх не скинув").

4. Поет і натовп (свідомо відокремлює себе від людей, яких за моральними якостями не можна назвати людьми; звідси — самотність, а це призводить до пияцтва).

5. Пізнання — ось заради чого потрібно жити (пізнання себе, людей, Всесвіту, природи, насолод життя — кохання, дружні застілля, прояви природи тощо).

6. Аллах — творець усього На землі (добра, справедливості, соціальної нерівноправності, безглуздого устрою суспільства, людського розуму; людина неспроможна бути гідною творця, але має право на щастя).

III. Рубаї Омара Хайяма — джерело народної мудрості (у точному, стислому вірші висловлював переконливу думку, пристрасні почуття, що мають пізнавальний і повчальний зміст).

Інші варіанти цього твору: