Ідеї та образи поем стародавніх греків — "Іліади" та "Одіссеї"

Шкільний твір

Ідеї та образи поем стародавніх греків — "Іліади" та "Одіссеї"

Ці поеми, як і біблійні та євангельські оповіді, є вічними творами з історії людства та його культури. Саме на їхніх сюжетах побудовано багато шедеврів образотворчого мистецтва, музики та літератури. До них зверталися і звертаються кращі митці усіх часів і народів. Нам вони цікаві й як опис захоплюючих подій війни греків з троянцями у "Іліаді", чи сповнене небезпечних пригод повернення додому ітацького царя Одіссея, що тривало майже 20 років. Цей епос, що в перекладі з грецької мови означає "слово про подвиги", виник на узбережжі Малої Азії та близьких до неї островів. Обидві поеми, і "Іліада", і "Одіссея" розповідають про боротьбу греків за володіння малоазійським містом Іліоном, або Троєю. Герої поем мужні та величні. Вони не знають страху перед ворогом. Ми відчуваємо, що автор поеми, а ним вважають співця Гомера, з великою повагою ставиться і до греків, і до троянців.

Зразком героїзму можна вважати грека Ахілла і троянця Гектора. Ахілл — гроза ворогів, суворий і безстрашний воїн. Знаючи, що йому судилось загинути молодим, він має і співчуття, і доброту. Свідченням його великодушності є те, що він віддає царю Пріаму тіло його загиблого сина, героя троянців, Гектора, і відпускає нещасного батька з багатими дарунками додому. Вражаючою у змалюванні образу героя троянців Гектора є сцена прощання з дружиною Андромахою та сином. Позбавлений допомоги богів, Гектор до останнього подиху б'ється з Ахіллом.

Образ Одіссея подано в іншому плані. Він теж хоробрий воїн, але не це є визначальною рисою його характера, невипадково його називають хитрим і розумним. Адже саме йому належить план із данайським конем, який допоміг остаточно захопити та підкорити Трою. Та все ж головна риса провідного образу епосу — любов до рідної землі, його острова Ітаки, дружини Пенелопи та сина Телемаха. Заради цього він навіть відкидає можливість безсмертя, обіцяну йому німфою Каліпсо.

Нас у цих поемах вражають і опис суворої героїки війни, і випробування, що долають герої, і чудові описи казкових, фантастичних пригод.