Епічне змалювання подій Троянської війни в поемі Гомера "Іліада"

Шкільний твір

Епічне змалювання подій Троянської війни в поемі Гомера "Іліада"

І. Про що розповідає поема "Іліада"? ("Іліада" розповідає лише про один епізод з десятого року Троянської війни. Зображені в ній події містять всього 51 день. Однак поема дає максимально насичене зображення воєнного життя, по епізодах якого можна зробити висновки про тодішню війну взагалі.)

ІІ. Розповідь про гнів Ахілла та його наслідки. (Ахілл був одним із найвидатніших вождів грецького воїнства, що було під Троєю. Одного разу він розгнівався на Агамемнона, якого обрали командуючим, за те, що той відібрав у нього полонянку Брисеїду. А відібрав Агамемнон полонянку тому, що, за велінням Аполлона, мав повернути її батькові, жрецю Аполлона під Троєю. Ахілл, посварившись з Агамемноном, йде з поля бою й скажиться своїй матері Фетиді, яка домагається від Зевса обіцянки покарати за це греків. Зевс не одразу виконує обіцянку, але потім греки зазнають поразки від троянців.)

ІІІ. Патрокл поспішає на допомогу.

(Улюблений друг Ахілла Патрокл поспішає на допомогу грекам, які потерпають від троянців. З дозволу Ахілла він вступає в бій і гине від руки одного з найвидатніших троянських героїв Гектора, сина Пріама. Це змушує Ахілла знову повернутися до бою.)

ІV. Історія могутності Ахілла.

(У пісні XVІІІ розповідається, як бог ковальського ремесла Гефест готує Ахіллу нову зброю. Тут докладно описується щит Ахілла, який мав круглу форму. У центрі його бог Гефест зобразив небо з зірками, сонцем, місяцем, а навколо нього — сцени з людського життя: сівба, збір урожаю, війна і мир, праця і свято, весілля й похорон. Усі ці сцени символізують вічний закон, що панує у всесвіті. А обрамляє все це "обід блискучий", який символізує Океан — алегорію фатуму, межі людських можливостей. Відома легенда про загибель Ахілла, якого його мати, богиня Фетида, намагалася врятувати від пророкованої під Троєю загибелі, бо він був також сином простого смертного Пелея, була встановлена, як вважають, пізніше. За легендою, Фетида купала Ахілла ще малим у водах священної річки Стікс, але тримала його за п'яту, і саме п'ята стала тим місцем, у яке вразив Ахілла розгніваний бог Аполлон. Відбулося це саме під стінами Трої.) V. Воєнні події в "Іліаді".

(У піснях ІІ-VІІ змальовано ряд поєдинків, а пісні XІІ-XVІ зображують війну з перемінним успіхом для греків і троянців. Пісня XІX розповідає про те, як примирилися Ахілл та Агамемнон. А пісня XX містить оповідь про бої, в яких беруть участь і самі боги. Пісня XXІІ розповідає про смерть Гектора від руки Ахілла, а XXІІІ і XXІV пісні — про похорон загиблих героїв Патрокла й Гектора.)