Чендей Іван

Повні тексти творів

Іван

Курликали журавлі
Чорною мережкою журавлині ключі прошивали ранкову легку блакить верховинського неба.
Кру, кру, кру...— протяжне, тривожно падало на ліси і гущавини чагарів по обочах, никло в глибоких нетрях і глухло по хвилях натуженої талими водами прудкої ріки.
Іван Каламар вийшов з хати й став коло городця. Взявся за штахетину і дивився, як пильно жінка перекопує грядку...

Читати повністю →

Косарі

Ген-ген до самого обрію скатертю-самобранкою простелився лан. На ньому додолу хилить стиглий колос пшениця, над ним височить безкрає небо. А в височині повільно котиться розпечене коло сонця, щедро жбурляючи на землю пломінь. Ні, сонце не пливе в бездонній синяві, воно зупинилося і палить нещадно лан.
Все потомилося. Над полем, над доріжкою, що лягла між пшеницями, мерехтять повітряні хвилі, стрибають доверху, донизу. Хвилі ці невтомні, безупинні...

Читати повністю →

Льодові квіти

Сутінки впали на притулене до гір верховинське село. В садах завмерли дерева, під холодною сніжаною ковдрою лежать смуги нив, узбіччя крутогорів, оповилися спанком ліси.
В хатах тут-там блимають сліпі гасниці. Надворі ще біліє сніг, бо його осяває повний місяць. А в халупці Федора Данилюка вже темна ніч лягла на лаву, забралася в закутини, виповзла на піч.
Малий Михайлик сидить собі на печі. Він тулиться до теплого коша. Сьогодні тітка Василина принесла дров, і в їхній хаті було тепло...

Читати повністю →

Плуг

Батькові
Важко ступаючи від криниці з двома відрами води, Петро Бережник помітив, що в кінці городу чорніють чоловічі постаті. Щось недобре шпильнуло в серце.
"Най! Доки дійдуть до хліва, увиджу, куди їх несе!" — подумав і уповільнив ходу. Та коли прохожі звернули на доріжку, що вела попід тином до самої хати, Петро пішов швидше. Як-не-як, а не хотів, щоб чекали. Правда, він ще і не був певний, що прохожі мають навідатися саме до нього...

Читати повністю →

Рукавички

Світлій пам'яті земляка
Петра Вурста
Ні, ні!.. Не рукавицями!.. Назову їх рукавичками!
Оцим ласкавим словом їх назову!..
Ця нехитра маленька історійка раз у раз напливає до мене лагідним і тихим відлунням тих давніх літ. А тільки знову навертається, бере якимись чарами, що вже потаємно скімлять і сіють сивіючий неспокій...
Як я радів зимовим різдвяним канікулам!.. Зовсім не тому, що в місті наголодувався та по-собачому намерзся, а вдома ніби чекали мене дивовижні ласощі й привітні теплі хороми...

Читати повністю →

Теплий дощ

(Уривок)
Дружині Марії
Листа в смугастій рамці — ознака авіапошти — відкла­ла на краєчок стола й помандрувала за великі й чисті шиби.
Тепер, здається, нічого не відділяло її од світу перед нею — від кущів для окраси під самим вікном, від пле­каних дерев у фруктовому саду, рядів винограду й квіт­ника з пізніми бутонами троянд, за літо відрослих буй­них гортензій і шпалерки груш — груші стояли невисо­кою огорожною попід хату при викладеній з плескатих плит дорозі...

Читати повністю →

Трембіта

Рано-вранці я почув спів трембіти з обочини, що на ній забіліли вівці квітом тернових чагарів. І відтоді чую голос її весняний.
Не знаю, де, на якій подині-галявині грав вівчар на трембіті й будив зі спайку село, та ніколи в пам'яті моїй не стихне її чарівний гомін.
Чую весняну трембіту, бо дзвенить мені срібними дзвонами, котиться владною луною в горах й падає в плюскіт Тересви, що прудко мчить, бо тікає з урвищ, облазів, крутогорів на долину, до лона Тиси...

Читати повністю →

Цимбаланя

(Уривок)
І
Поріднені свати відданиці та жениха, кумове ба й сусідове не висунули проводирем жодного з відчаєних гуляк, котрі завжди високо підносять бадьоре знамено гомону і гамору, хвилею котять весільну пісенну завзя­тість, звідки луною рвуться жарти, повінню розливається сміх, вихровою заметіллю обертаються танці.
Не піддавали зелено-молодої шумливості весільній гос­тині й дружбове з дружками...

Читати повністю →

Чайки летять на схід

І
— Іди, синку, на Ясенову й віднеси хлопцям оцей клуночок. Знайдеш їх там, де ми овець зимували!..
Хлопець ходив не раз, не двічі. Та одного ранку з-за кущів, немов вовки-сіромахи, з'явилися жандарми з довгими реберчастими багнетами на гвинтівках.
— Стій!—люто скрикнули, коли кинувся втікати. Розв'язали клунок.
— Сім, десять, п'ятнадцять, двадцять...— лічили набої.
— Гм!.. Як у нашого півника!.. То, мабуть, багато хвостів обсмикали?..

Читати повністю →

Ярина

Ще сяяли ранкові зорі, коли Ілля Митрич вийшов з хати на подвір'я. Рипнули обвислі на гужівках з ліщини двері дощані, в хліві заіржав кінь.
— Но-но, Цигане, мовчи! — озвався Митрич.
Кінь заіржав голосніше і тупнув передньою ногою.
Митрич стояв. Віддалік знімалася кострубата, рамениста, вузлувата, покорюжена роками груша, що тиждень тому бризнула молодим зеленим листом і сама немов повеселіла.
— Гей, гей! Стоїш, і я стою, обоє стоїмо собі!..

Читати повністю →
Дивіться також